Štedimo energiju - investirajmo u budućnost

Energija vetra

Energija vetra potiče od snage strujanja vazduha i predstavlja obnovljiv izvor energije koji se koristi za dobijanje mehaničke i električne energije.

Ozbiljnije aktivnosti vezane za mogućnosti iskorišćenja energije vetra u cilju proizvodnje električne energije preduzimaju se posle velike naftne krize 1973. godine. Sa stalnim rastom cene fosilnih goriva, energija vetra, kao i drugi obnovlji izvori energije, sve više dobijaju na značaju.

Neke zemlje i regioni sa većim brzinama vetra, ulažu sredstva u izgradnju vetroelektrana (aeroelektrana), što je doprinelo da se u periodu od 2000 do 2007. godine količina električne energije proizvedene ovim putem uveća 5 puta.
Nemačka, Španija, Danska, Italija, Francuska, Portugal i Irska su evrposke zemlje koje prednjače u upotrebi energije vetra.

Da bi vetrogeneratori mogli da proizvode električnu energiju, neophodna je brzina vetra između 3 m/s i 25 m/s. Izbor lokacije za podizanje sistema je od presudnog značaja i treba da joj prethode merenja brzina vetra na potrebnoj visini u toku različitih perioda godine.

Padom cena vetrogeneratora, i rastom cena klasičnih energenata i cene električne energije, korišćenje energije vetra biće ekonomski sve isplativije.

Najveći potencijal energije vetra u Srbiji je u brdovitim i planinskim oblastima Istočne, Jugoistočne i Južne Srbije.

Aktuelni su projekti izgradnje vetroparkova u Pančevu, Vršcu i Inđiji. Iako još uvek ne postoji atlas vetrova Srbije (merenje brzine vetra na visinama od 50 m), poznato je da su lokacije sa najvećom bzinom vetra vrh Midžor, Vršački breg, Deli Jovan, Krepoljin, Tupižnica, Juhor i Jastrebac.

Pored njih, planine Zlatibor, Žabljak, Bjelasnica, Kopaonik i Divčibare verovatno imaju potencijal za izgradnju vetrogeneratora, kao i deo Vojvodine, severno do Dunava.

Kontakt
Čačanska banka a.d. Čačak
32000 Čačak - Pivarska 1
Call Centar 0800 100 111
Telefon (032) 302 100, 302 200
Fax (032) 225 048, 348 898
office@cacanskabanka.co.rs
SWIFT KOD: CABARS22